Novi izvršni direktor Volva vjeruje da su električni automobili budućnost, da nema drugog načina

Novi izvršni direktor Volva Jim Rowan, koji je bivši izvršni direktor Dysona, nedavno je razgovarao sa glavnim urednikom Automotive News Europe, Douglasom A. Boldukom.Intervju “Meet the Boss” jasno je pokazao da je Rowan čvrsti zagovornik električnih automobila.Zapravo, ako mu to bude na svoj način, novi SUV XC90, ili njegova zamjena, dobit će Volvo priznanje kao “vrlo vjerodostojna elektrificirana automobilska kompanija sljedeće generacije”.

Automotive News piše da će Volvo nadolazeći električni vodeći model označiti početak promjene za proizvođača automobila da postane pravi proizvođač automobila samo na električni pogon.Prema Rowanu, prelazak na potpuno električna vozila će se isplatiti.Štaviše, vjeruje da, iako bi mnogi proizvođači automobila radije odvojili vrijeme za tranziciju, Tesla je postigao ogroman uspjeh, tako da nema razloga da Volvo ne može slijediti njihov primjer.

Rowan dijeli da će najveći izazov biti jasno staviti do znanja da je Volvo uvjerljiv proizvođač automobila samo na električni pogon, a električni vodeći SUV koji kompanija planira uskoro otkriti je jedan od primarnih ključeva da se to dogodi.

Volvo planira proizvoditi samo električne automobile i SUV do 2030. godine. Međutim, da bi došao do te točke, postavio je cilj 2025. kao polovicu.To znači da se mnogo toga mora dogoditi u narednih nekoliko godina jer Volvo još uvijek proizvodi uglavnom vozila na plin.Dogodilo se da nudi mnoštvo plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), ali njegovi napori samo na električnim pogonima su ograničeni.

Rowan je uvjeren da Volvo može ostvariti svoje ciljeve, iako je jasan da svaka odluka koju kompanija donese od ovog trenutka pa nadalje mora biti donesena s ciljem stalnog na umu.Svako zapošljavanje i sva ulaganja moraju biti usmjerena na misiju proizvođača automobila samo na električnu energiju.

Uprkos tome što konkurentske marke poput Mercedesa insistiraju na tome da SAD neće biti spremne za potpuno električnu budućnost prije 2030. godine, Rowan vidi brojne znakove koji upućuju na suprotno.Pominje podršku za električna vozila na nivou vlade i ponavlja da je Tesla dokazao da je to moguće.

Što se tiče Evrope, nema sumnje u snažnu i rastuću potražnju za električnim vozilima na baterije (BEV), a mnogi proizvođači automobila to već godinama koriste.Rowan vidi tranziciju u Evropi i nedavni rast EV segmenta u SAD-u, kao jasne indikacije da je globalna tranzicija već u toku.

Novi izvršni direktor dodaje da se ne radi samo o ljudima koji žele EV da bi sačuvali životnu sredinu.Umjesto toga, postoji očekivanje sa bilo kojom novom tehnologijom da će poboljšati i olakšati živote ljudi.On to više vidi kao sljedeću generaciju automobila nego samo električne automobile radi toga da budu električni automobili.Rowan dijeli:

„Kada ljudi govore o elektrifikaciji, to je zaista vrh ledenog brega.Da, potrošači koji kupuju električni automobil žele da budu ekološki prihvatljiviji, ali takođe očekuju da dobiju dodatni nivo povezivanja, unapređeni infotainment sistem i kompletan paket koji nudi modernije karakteristike i funkcionalnost.”

Rowan dalje kaže da Volvo ne može samo proizvoditi automobile koji su stilski i imaju veliki domet, zajedno s dobrim ocjenama sigurnosti i pouzdanosti, da bi postigao pravi uspjeh s električnim vozilima.Umjesto toga, brend treba da pronađe ta „mala uskršnja jaja“ i stvori „Wow“ faktor oko svojih budućih proizvoda.
Izvršni direktor Volva također govori o trenutnom nedostatku čipova.Kako kaže, budući da različiti proizvođači automobila koriste različite čipove i različite dobavljače, teško je predvidjeti kako će se sve to odigrati.Međutim, zabrinutost u lancu nabavke postala je stalna bitka za proizvođače automobila, posebno usred pandemije COVID-19 i ruske invazije na Ukrajinu.

Kako biste pogledali cijeli intervju, slijedite donju vezu izvora.Nakon što ga pročitate, ostavite nam svoje zaključke u našem odjeljku za komentare.


Vrijeme objave: Jul-16-2022